
Groepsdynamica
Inleiding
“Wie wil zorgen dat leerlingen niet uit de boot vallen, moet zich afvragen uit welke boot ze dan vallen en of de kwaliteit van die boot er misschien iets mee te maken heeft.” Dit heeft alles te maken met groepsdynamica. Is de basis van de groep (de boot) zo opgebouwd dat alle leerlingen zich hier welkom voelen en zichzelf kunnen zijn? Wat is er nodig om een goede sociale basis voor je groep te vormen.
Wat is groepsdynamica?
Remmerswaal (2013) geeft aan dat Groepsdynamica een studie is waarbij gekeken wordt naar het gedrag van mensen in kleine groepen, bijvoorbeeld een klas. Het menselijk gedrag wat plaatsvindt binnen een groep kan beter begrepen worden door aandacht voor de groepen waarin dat gedrag
plaatsvindt. Ieder mens is sterk beïnvloedt op sociaal gebied door de groepen waar hij vroeger toe heeft behoord. Door deze sociale invloeden wordt je identiteit als mens bepaald. Kortom een goede groepsdynamica is de basis voor zowel je sociale ontwikkeling als identiteitsontwikkeling.
Wat is het en waarom is het een belangrijke basis?
Theorie van Maslow
Bombaariba (2011) geeft aan dat volgens Maslow mensen verschillende behoeftes hebben en zij ordenen deze behoeftes automatisch op rang van belang. De behoeftes die bij de piramide van Maslow aan bod komen, zijn bij elk persoon en in elk land of situatie van toepassing. In de piramide worden deze behoeftes geordend van onder naar boven op belang. De piramide toont dat er aandacht besteed kan worden aan een volgende laag van de piramide voordat de laag eronder vervuld is.
- De eerste fase bestaat uit lichamelijke behoeften. Hieronder vallen voedsel, maar ook zaken als seks en de behoefte tot ontlasting.
- De tweede fase staat voor behoefte aan veiligheid en zekerheid. De zekerheid op een baan en onderdak en de veiligheid om geliefd te worden.
- De derde bestaat uit de behoefte aan sociale contacten zoals saamhorigheid, liefde, vriendschap en positieve relaties.
- De vierde fase staat voor behoefte aan waardering en erkenning. Al deze behoeftes zijn te koppelen aan het wederzijds respect wat je krijgt in een groep.
- De laatste fase van staat voor zelfontplooiing. De behoefte om jezelf te ontwikkeling tot een
uniek persoon met een unieke persoonlijkheid.

Het model hierboven (winfried, 2007) illustreert de 5 behoeftes weergegeven in de piramide van Maslow
Waar het bij groepsdynamica vooral om draait is hoe de sociale contacten binnen de groep zijn. Zijn alle leerlingen al bij de derde fase van de piramide van Maslow gekomen? Hiervoor moeten de eerste en tweede fase van de piramide voltooid zijn. Krijgen alle leerlingen een ontbijt thuis? Worden de kinderen thuis geliefd waardoor ze zich veilig en zeker voelen? Zodra deze fasen niet voltooid zijn, kan er nooit aandacht worden besteed aan de sociale contacten. Het is als leerkracht dan ook erg belangrijk om deze zaken van de leerlingen in beeld te hebben, zodat er gekeken kan worden waar het misloopt. Als de basisbehoeften er niet zijn, kan een kind zich nooit verder ontwikkeling. Zowel niet op sociaal als cognitief gebied. Wanneer leerlingen graag sociale contacten willen creëren, maar dit om een of andere reden niet wil, bijvoorbeeld doordat de twee fasen hieronder nog niet vervuld zijn, ontstaat er frustratie bij leerlingen. het is als leerkracht van wezenlijk belang om in beeld te hebben in welke fase van de piramide de leerlingen zitten. Op het moment dat je dit in kaart hebt, kun je bezig gaan om aan deze behoeftes te vervullen en kunnen leerlingen zich ontplooien. De frustratie zal bij deze leerlingen verdwijnen en op deze manier ben je meteen bezig met preventief handelen. Je pakt de oorzaak van het probleem aan, waardoor het ‘’probleemgedrag’’ verdwijnt. Er zullen minder conflicten ontstaan tussen medeleerlingen en er vinden minder escalaties plaats, waardoor minder leerlingen doorverwezen worden en hierdoor sluit het goed aan bij de wet op passend onderwijs. De piramide van Maslow zou je ook wel kunnen zien als de piramide van identiteitsontwikkeling. Als persoon doorloop je de verschillende fases van de piramide van Maslow. De behoeftes die vervuld zijn in je leven zegt wat over de identiteit van jezelf.
PBS
Baard (2014) geeft aan Positive Behavior Support (PBS) een doelmatige, schoolbrede aanpak is waarbij gericht wordt op het versterken van gewenst gedrag en op het voorkomen van probleemgedrag. Het doel is het creëren van een positieve, sociale omgeving, die er voor zorgt dat het leren wordt bevordert en gedragsproblemen worden voorkomen. PBS is een methode die is basis kan worden gebruikt waaraan alle schoolinterventies en methoden die met gedrag te maken hebben in een school aan gekoppeld kunnen worden.
PBS heeft een aantal basisregels. Een van de regels is dat leerlingen weten welk gedrag van hen wordt verwacht. Deze gedragsverwachtingen worden gevisualiseerd door middel van pictogrammen en deze verwachtingen zijn schoolbreed. PBS zorgt er dus voor dat leerlingen ook weten wat er van hen wordt verwacht, het is dus erg voorspelbaar. Dit creëert voor veel leerlingen rust, waardoor escalaties van gedrag minder wordt. Hierbij komt dat het gedrag wordt aangeleerd met zogenaamde ‘’gedragslessen’’. In deze lessen staat telkens een regel centraal die je kunt koppelen aan de 3 waarden: zelfstandigheid, respect en veiligheid. Ook hierbij wordt het heel erg geconcretiseerd. De P van PBS staat voor positive. De leerlingen worden dan ook op een positieve manier benaderd en het gewenste gedrag wordt bevorderd. Uit onderzoek is gebleken dat een positieve benadering zorgt voor gewenst gedrag bij leerlingen en het ontstaan van een positief (groeps-)klimaat. op deze manier verdwijnt ongewenst gedrag naar de achtergrond en op deze manier sluit PBS dus goed aan bij preventief handelen. Het gevolg hiervan is dat er ook minder vaak gedragsescalaties zijn, waardoor minder kinderen verwezen worden naar het speciaal (basis) onderwijs. Indien er adequaat en op de juiste manier wordt omgegaan met PBS. Als er schoolbreed wordt omgegaan met PBS, verdwijnen de omgevingsfactoren die risicogedrag uitlokken.
Ken je groep?
Veldman (2018) geeft aan dat een groep zich ontwikkelt in verschillende fases. Tuckman (1965) stelde vijf fases van groepsdynamica vast. Tijdens de forming fase leert de groep elkaar kennen en leerlingen laten zich van hun beste kant zien en zoeken leerlingen waarmee ze het goed kunnen vinden. Hierna de storming fase: de groepsleden proberen elkaar onderling uit waarbij een verdeling van de plekken en rollen ontstaan. Vervolgens Hierna volgt de norming fase waarbij de normen ontstaan. De leerkracht speelt een belangrijke rol in dit proces en het is van belang dat hij of zij in leidende rol inneemt en de normen en waarden vaststelt. Wanneer er een verandering in de samenstelling van de groep plaatsneemt, door bijvoorbeeld de komt van een nieuwe leerling, heeft dit gevolgen voor het verloop van de groepsfases. De groep kan zich opeens weer in een andere fase van het groepsvormingsmodel bevinden. Deze fasen worden dan ook niet altijd opeenvolgend doorlopen, maar hier kan verandering inzitten. Tenslotte zijn performing fase waarbij de groep is gevormd en kan positief met elkaar aan de slag en tenslotte is de termination fase waarbij de groep uit elkaar valt (bijvoorbeeld aan het eind van groep 8).

Het model hierboven (blackboard bijeenkomst 2.2 dia 12, groepsdynamica: fasen in groepsvorming) toont de 5 fasen bij de groepsvorming.
Om als leerkracht een goede rol te kunnen spelen bij het sturen van de groepsdynamiek in een klas, is het van belang dat je je klas kent! Weet in welke fasen de groep zich bevindt, zodat de juiste onderwijsbehoeftes hier op af kunnen worden gesteld. Elke fase heeft namelijk specifieke kenmerken, waaruit onderwijsbehoefte voor de klas kunnen worden vastgesteld. Op deze manier sluit het goed aan bij preventief handelen doordat je weet wat de groep nodig heeft en hierop inspeelt, zodat risicogedrag omtrent de groepsvorming voorkomen kan worden. Door de groep te kennen, weet je welke behoeften de groep of een individuele leerling heeft en kun je ze dit bieden. Hierdoor is een verwijzing naar het speciaal (basis) onderwijs minder groot en sluit je aan op de wet van passend onderwijs. Om als leerkracht zijnde een goed groepsklimaat te creëren is het van belang om dit op een positieve manier te doen, want zoals bovenstaande beschrijft, heeft positieve benadering een positief effect op het gedrag van kinderen.
Kritiek op PBS en de piramide van Maslow
Jurriaans (2015) geeft aan dat een halve eeuw aan onderzoek aantoont dat de belangrijkste motivator van binnenuit komt, de intrinsieke motivatie en niet de motivatie die van buitenaf wordt opgelegd, de extrinsieke motivatie dus. Over de intrinsieke motivatie heb je als leerkracht/opvoeder geen macht. Jurriaans stelt zich de vraag of het afdwingen van goed gedrag nou de beste manier is om te leren. Dit is wat er bij PBS ook gebeurt. Door telkens het goede gedrag te benoemen, wordt dit gedrag afgedwongen. Wat je uiteindelijk wil is dat een kind zich goed gedraagt omdat het vanuit intrinsieke motivatie dit graag wil en weet dat dit het goede is en niet omdat iemand anders dit opdraagt.
Rickandie (2016) geeft aan dat er vanuit het wetenschappelijk aspect ook kritiek is op de piramide van Maslow. De fasen worden namelijk als gescheiden weergeven, terwijl deze behoeftes ook in elkaar kunnen overlopen. De behoeften die nodig zijn kunnen afhankelijk zijn van de tijd waarin je je bevindt, samen met de situatie, de ervaring en de vergelijking met anderen.
Weerlegging
Studies hebben aangetoond dat positief benadering op gedrag zoals PBS doet ook positieve gevolgen heeft voor het gedrag, dus waarom zou je het niet gebruiken als onderzoek aantoont dat het werkt?
Onderzoek toont aan dat leerlingen niet tot ontplooiing komen wanneer de basisbehoeften niet vervuld zijn. In een onveilige klas met leerlingen die thuis geen ontbijt hebben gehad en geen liefde hebben gekregen, komen leerlingen zowel cognitief als sociaal niet tot ontplooiing. Je kunt bepaalde behoeften zeker uitstellen, maar tot een bepaald moment. Je kunt de primaire behoeften namelijk niet totaal negeren.
Praktijkervaring
Als leerkracht van groep 4 heb ik gemerkt dat de groep nog volop in de stormingsfase zit. Er zijn kort geleden twee nieuwe leerlingen in de groep gekomen waardoor de rollen binnen de groep weer opnieuw moet worden vastgesteld. Wat ik heb gemerkt is dat de groep erg negatief op elkaar reageerden. De school werkt met PBS in dit heb ik als middel ingezet om te kijken of de leerlingen ook positiever naar elkaar werden. Door het positieve gedrag van een leerling te benoemen, merkte ik dat leerlingen elkaar ook anders gingen zien. De leerling die normaal als ‘’irritant’’ werd gezien, werd nu veel positiever benaderd en kreeg meer aansluiting binnen de groep. Het nadeel van PBS vind ik dat het erg opgelegd wordt bij leerlingen, ze weten precies wat er van ze verwacht wordt, maar hier tegenover staat dat ze gaan vragen om muntjes: ‘’juf ik zat al heel snel klaar, krijg ik nu een muntje?’’ hierdoor streef je het doel van PBS totaal voorbij naar mijn idee en daar moet je erg mee oppassen. Ook kan PBS schoolbreed verder doorgevoerd worden. Wanneer een leerkracht van een andere groep, het positieve gedrag benoemt, heeft dit veel invloed op leerlingen. hierdoor is het rendement van PBS een stuk groter.
Als derdejaars student, kom je aan het begin van het schooljaar meteen in je stagegroep. Dit heeft voor mij heel veel voordelen gehad. Na de zomervakantie begint het proces van de groepsvorming helemaal opnieuw. Ik vond het heel fijn dat ik hier meteen deel van uit kon maken. dit proces heeft niet alleen werking op leerlingen onderling, maar ook als leerkracht- leerling relatie. Aan het begin van het schooljaar heb ik enkele samenwerkingsopdrachten met ze gedaan en ik merkte dat dit een positief effect had op het groepsproces. Nu ik achteraf terugkijk naar de start van het schooljaar, met deze theorie erbij. Had ik hier nog meer aandacht aan kunnen besteden, zodat het rendement nog hoger zou zijn.
Conclusie
Er zijn twee middelen onder de loep genomen omtrent het onderwerp groepsdynamica. Er is gekeken naar het belang van de gouden weken en het effect van PBS. Hierbij is gekeken wat de piramide van Maslow zegt omtrent de behoeftes van leerlingen om tot ontplooiing te komen. Groepsdynamica heeft namelijk alles te maken met je eigen sociale ontplooiing. Hierbij kom ik tot de conclusie dat PBS zeker moet worden ingezet als middel om goed gedrag te stimuleren om tot een fijn groepsklimaat te komen. Hierbij de kanttekening dat er goed moet worden gekeken naar de grondbeginselen waar PBS voor staat en hoe deze ingezet moeten worden, zodat het op de juiste manier wordt gebruikt en het rendement zo hoog mogelijk is. De gouden weken sluiten hier mooi op aan. Tijdens de gouden weken kan er efficiënt aandacht aan de groepsvorming worden besteed zodat er een fijne groepssfeer ontstaat. De rol als leerkracht staat hierbij centraal en ook tijdens de gouden weken is het dus van belang om als leerkracht het positieve te benadrukken.
Kritische vragen
- hoelang blijft het effect van het positief benaderen?
- wat zou jij als leerkracht kunnen bieden aan leerlingen waarbij de basisbehoeften uit de piramide van Maslow niet vervuld zijn?
Literatuurlijst
Baard, M. (juni, 1, 2014). Schoolwide Positive Behavior Support (SWPBS). Verkregen op 18-1-2019 van https://wij-leren.nl/school-wide-positive-behavior-support.php
Bombaariba. (20 maart 2011). Piramide van Maslow. Verkregen op 20-1-2019 van https://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/70120-piramide-van-maslow.html
Jurriaans, G. (november 2015). PBS, de zoveelste loot aan de opvoedboom. Verkregen op 21-1-2019 van https://kroost.org/schoolkind/pbs-de-zoveelste-loot-aan-de-opvoedboom/
Lerarenredactie. (20 juni 2018). De Gouden Weken voor een goed begin van het schooljaar. Verkregen op 20-1-2019 van https://www.leraar24.nl/de-gouden-weken-voor-een-goed-begin-van-het-schooljaar/
Remmerswaal, J. (2013). Handboek groepsdynamica – een inleiding op theorie en praktijk. Verkregen op 19-1-2019 van https://www.managementboek.nl/code/inkijkexemplaar/9789024402328/handboek-groepsdynamica-11de-herziene-druk-jan-remmerswaal.pdf
Rickandie. (20 april 2016). Piramidi van Maslow en kritiek van Alderfer. Verkregen op 21-1-2019 van https://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/142793-piramide-van-maslow-en-kritiek-van-alderfer.html
Van Kooten, K. (n.d.). Begrip groepsdynamica. Verkregen op 19-1-2019 van https://wij-leren.nl/groepsdynamica.php
Veldman, E. (2018). Kwink en de gouden weken. Verkregen op 20-1-2019 van https://www.kwinkopschool.nl/fileadmin/files/Kwink/downloads/Kwink_Gouden_Weken_katern-2018-2019.pdf
Winfried. (7 januari 2007). De piramide van Maslow en bedrijven. Verkregen op 20-1-2019 van http://www.itinzicht.nl/?p=69
Maak jouw eigen website met JouwWeb